
از کجا ، کی و چگونه نقاشی کنیم ؟ در ادامه ابتدا در مورد طراحی سنتی و طراحی مدرن ( نقاشی دیجیتال )صحبت می کنیم ، تفاوت ها و مزیت های هر یک را بیان کرده و این انتخاب را به شما می دهیم که مسیر هنری خود را انتخاب کنید و همچنین دروس رایگانی را برای شما در نظر گرفتیم که به صورت سریالی منتشر شده است، به شما کمک میکند به آسانی و با لذت بردن از شیوه یادگیری مهارت طراحی و نقاشی کردن خود را به سرعت توسعه دهید.
اگر یک هنرمند مبتدی هم نیستید، این دوره یعنی دوره چگونه نقاشی کنیم و دوره آموزش نقاشی دیجیتال دورخیز یک مرور تازه برای شما است! حتی ممکن است چیزهای جدید هم یاد بگیرید.
طراحی با مداد یا نقاشی دیجیتال و تفاوت آن
طراحی و نقاشی هنری است که از کودکی همراه همهی ماست. تقریبا همهمان در کودکی با مداد و مداد رنگی نقاشی کشیدهایم. اما هنر نقاشی برای همه یک تجربه مشابه و مانند هم نیست. عده زیادی هستند که نقاشی از عالم کودکی تا به امروز همراه آنهاست یا در این عرصه استعدادی خاص دارند. به همین دلیل تصمیم گرفتهاند که این هنر را ادامه دهند. وقتی وارد عرصه هنر نقاشی شوید متوجه میشوید که میتوانید آن را در دو مسیر مختلف ادامه دهید. اگر به حس و حال نقاشی با مداد و کاغذ علاقه دارید، به احتمال زیاد همان مسیر نقاشی سنتی را ادامه خواهید داد و در همین مسیر رشد خواهید کرد. اما اگر دوست دارید هنرتان را با تکنولوژی ترکیب کنید و از آن به عنوان منبع درآمد استفاده کنید، میتوانید وارد عرصه آموزش نقاشی دیجیتال شوید.
علاوه بر این، دنیای دیجیتال مثل دنیای واقعی محدود نیست. شاید شما در نقاشی سنتی فضا و متریال کافی برای اجرای آنچه که در ذهنتان میگذرد را نداشته باشید. اما دنیای دیجیتال به سبب نامحدود بودن منابعی که در اختیارتان میگذارد، به شما این امکان را میدهد که هرچه در ذهن دارید را به مرحله اجرا
آموزش طراحی با مداد:

بین نقاشی دیجیتال و طراحی با مداد همانطور که از نامشان برمیآید تفاوتهایی وجود دارد. برای طراحی با مداد باید به نکات کلیدی و اولیهای توجه داشت که این نکات میتواند روی نتیجه نهایی تاثیرگذار باشد. یکی از نکاتی که در آموزش طراحی باید بدان دقت کنید، انتخاب مداد مناسب است. گفته میشود که نباید فقط از یک نوع مداد در طراحی با مداد استفاده کرد. مدادهای مختلفی برای استفاده وجود دارند. مدادهای سری H و مدادهای سری B . برای شروع کار طراحی با مداد توصیه میشود که کار را با مداد HB شروع کنید. نوک این نوع مداد تیزتر از سایر انواع مدادهاست و باعث میشود که طراحی شما بافت نرمتر و ریزتری داشته باشد. مداد 6B برای پر کردن نقاط تیرهتر استفاده میشود. اما توانایی پوشانندگی کمتری دارد ولی نوک آن نرمتر از HB است.
بسیاری از افراد در شروع کار طراحی با مداد، کاغذ را روی تخته شاسی میگذارند و کار را آغاز میکنند. اما سفتی و سختی تخته شاسی موجب میشود که بافت نرم مداد نتواند کار خود را به درستی انجام دهد و سایهروشنهای کار شما خود را به درستی نشان ندهند و دون دون شوند. بهتر است اگر میخواهید از تخته شاسی استفاده کنید، چند کاغذ زیر دست خود بگذارید تا طراحی نهایی شما بافت نرمی داشته باشد. پس فراموش نکنید که کاغذ را روی تخته شاسی پلاستیکی و چوبی به طور مستقیم قرار ندهید.
نکته مهم دیگر در آموزش طراحی، جنس کاغذی است که با آن کار میکنید. کاغذهایی که نرمترند و بافت سبکی دارند برای کار شما مناسبتر خواهند بود. وقتی کاغذ را خریداری کردید، اول روی هر دو طرف آن تست طراحی را با مداد نرم و سبک انجام دهید تا ببینید کدام سمت کاغذ برای نقاشی بافت نرمتر و منسجمتری دارد. متاسفانه کاغذها از کیفیت مطلوبی برخوردار نیستند و انتخاب کاغذ مناسب همیشه یکی از دغدغههای نقاشها و طراحان بوده است.
آموزش طراحی ساده و آموزش طراحی پایه چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
برای ورود به هر شاخه آموزشی دو راه جلوی پای ماست. یک اینکه فقط به دنبال رسیدن به هدف باشیم و بخواهیم همه مباحث را به صورت کلی یاد بگیریم تا به همه مضامین اشراف پیدا کنیم و 2 زمانی که میخواهیم مباحث را از پایه یاد بگیریم و با ساختار یک کار آشنا شویم. آموزش طراحی هم همین روال را دارد. در آموزش طراحی ساده ، باتوجه به اینکه هنرجو مایل است زودتر به هدف خود که همان نقاشی و طراحی است، برسد، مضامین و مفاهیم به صورت کلی به او آموزش داده میشود.
یعنی برای مثال فرض کنید که در این قسمت به هنرجو یاد داده میشود که چگونه یک درخت بکشد اما بررسی اجزا، نور و رنگپردازی به او آموزش داده نمیشود. در طراحی ساده، هنرجو درنهایت به هدف خود خواهد رسید ومیتواند یک اثر خلق کند. یا برای مثال به او آموزش داده میشود که بتواند طراحی چهره را انجام دهد. اما با او درمورد آناتومی چهره و فیگورها حرفی زده نمیشود. چرا که هنرجو به دنبال آموزش نقاشی ساده است. اما در طراحی پایه، با هدف اینکه هنرجو بتواند به همه جوانب مبحث اشراف داشته باشد، با او از همه چیز حرف زده میشود. حتی به مفاهیم تئوری آموزش طراحی هم پرداخته میشود. تمام تکنیکهای هنر تجسمی با هنرجو کار میشود و این هنرجو درنهایت هم به طراحی ساده و اصول آن اشراف دارد و هم به مفاهیم طراحی کلی. یعنی همه موارد با او از پایه تا انتها کار میشود. این دیگر به هدف هنرجو بستگی دارد که میخواهد به همه جزییات اشراف داشته باشد یا نه.
اما توجه به این نکته ضروری است که آموزش نقاشی مثل همه مهارتها سطوح مختلفی دارد. اگر تصمیم دارید وارد این عرصه شوید باید بدانید که در ابتدای کار باید مراحل طراحی مبتدی را پشت سر بگذرانید. معمولا هنرجوها صبر و حوصله کافی را ندارند و نمیتوانند مرحله طراحی مبتدی را به آسانی پشت سر بگذارند. اما حقیقت امر این است که سطح مبتدی (دیجیتال و یا مداد) نخستین مرحلهای است که باید از آن به درستی بگذرید تا بعد از گذراندن مرحله طراحی مبتدی، به یک نقاش و طراح حرفهای بدل شوید. حتی ممکن است پشت سر گذاشتن این مرحله چند سال زمان ببرد. اما اگر واقعا به طراحی و نقاشی علاقه داشته باشید، میتوانید به مرحله استادی و حرفهای بودن برسید.
آموزش نقاشى
آشنایی با خطوط: یک طراح باید با انواع خط در طراحی و نقاشی آشنا باشد تا بتواند با استفاده از آن نقشهای زیبایی را خلق و اجرا کند. خط یک مسیر بصری است که به بیننده اجازه میدهد مسیر درست را در نقاشی ببیند.
آشنایی با شکل: طراحان باید بتوانند اشکال هندسی گوناگون را بشناسند. آشنایی با اشکال هندسی به آنها اجازه میدهد که محدوده تفکیک شده به وسیله لبهها را طراحی کنند.
آشنایی با رنگها: این یکی از اساسیترین مفاهیمی است که هر نقاش و طراح باید بداند. حتی اگر شما تصمیم دارید که طراحی با سیاه قلم و مداد را یاد بگیرید، باز هم آشنایی با رنگها به دید شما در طراحی کمک خواهد کرد.
آشنایی با بافت: هنگام نقاشی و طراحی از اجسام و افراد، بافت اهمیت بسیار زیادی دارد. بافت همان چیزی است که درنهایت به نقاشی شما جان میدهد و آن را به یک اثر قابل لمس تبدیل میکند. نقاش و طراح باید خصوصیات مختص هر سطح را بداند و توانایی اجرای آن را داشته باشد.
آشنایی با فضا: بخشهای پر و خالی هر نقاشی، همان قسمتهایی هستند که به اثر جان میبخشند.
آموزش طراحی بدون استعداد، ممکن یا ناممکن؟
مسلما شما این جمله را بسیار شنیدهاید. اینکه مردم فکر میکنند استعدادی در نقاشی ندارند و بهتر است به حوزه آموزش نقاشی ورود نکنند. اما حقیقت امر این است که نقاشی هم مانند سایر رشتههای هنری یک مهارت است. همه طراحهای بزرگ دنیا روزی یک نقاش ساده و آماتور بودهاند. همه طراحان دیجیتالی هم روزی با ابزارهای ساده کار کردهاند و طراحی ساده را از سر گذراندهاند. به مرور زمان و با استمرار در فعالیت خود میتوانید در این حوزه پیشرفت کنید و به یک طراح حرفهای بدل شوید.
اما طراحی با مداد چه مزایایی دارد؟
اول از همه اینکه شما را محدود به مکان و زمان خاصی نگه نمیدارد. آن هم به این دلیل که شما به تکنولوژی و برق وابسته نیستید. میتوانید در دورترین نقطه به محل زندگیتان سکنی گزینید و به نقاشی و طراحی مشغول باشید. این مقوله عدم وابستگی موجب میشود که شما ذهن بازتری برای خلق داشته باشید و همه عوامل محیطی فقط به شما و خلاقیتتان بستگی داشته باشد. مزیت بعدی، سلامتی است. بله درست خواندید سلامتی! کار با ابزارهای دیجیتالی به طور پیوسته و مداوم، چشمان شما را خسته میکند و اجازه نمیدهد که به چشمانتان استراحت بدهید. اما نقاشی و طراحی به شیوه سنتی این آسیب را به سلامت شما وارد نمیکند. نکته مثبت دیگر، همانطور که پیش از این هم گفتیم، منابع ارزان و همیشه در دسترس است. شما تقریبا میتوانید همه چیز را با یک مداد ساده روی کاغذ طراحی کنید و نبوغ و خلاقیت خود را به نمایش بگذارید.
از نکات مثبت دیگر در طراحی با مداد این است که شما نیاز به تمرکز بیشتری دارد. این تمرکز به شما نبوغ بیشتری در طول مسیر خواهد بخشید. منظور از تمرکز این است که در نقاشی و طراحی با مداد و مدادرنگی شما امکان از بین بردن اشتباهات خود را ندارید و باید همه چیز را به درستی اجرا کنید تا نیاز به بازگشتن به عقب نداشته باشید.
اما آموزش طراحی مداد معایبی هم دارد. اثر شما درنهایت یک کار فیزیکی است و شما نمیتوانید آن را با دیگران به اشتراک بگذارید. درنهایت اگر بخواهید مخاطبین شما آن را ببینند میبایست اقدام به برگزاری نمایشگاه کنید که آن هم تا به شهرت نسبی دست پیدا نکنید، میسر نخواهد بود. یکی دیگر از معایبی که نقاشی به شکل سنتی دارد، این است که شما نمیتوانید از آن تا به همیشه نگهداری و مراقبت کنید. خطر از بین رفتن و آسیب دیدن همیشه اثر شما را تهدید میکند. چرا که ممکن است در اثر نور و رطوبت، آنچه که طراحی و اجرا کردهاید رنگ ببازد و از بین برود. نکته بعدی این است که باوجود در دسترس بودن و ارزان بودن منابع و ابزار، باید به این مساله توجه کنید که شما همواره به این ابزار نیاز دارید. پس مقوله در دسترسی و قیمت مناسب، خیلی هم به چشم نخواهد آمد. چرا؟ چون منابع شما خیلی زود تمام میشود و نیاز به خرید مجدد دارید.
طراحی را از کجا شروع کنیم؟
آموزش طراحی را از کجا شروع کنیم؟ انتخاب مسیر به عهده خودتان است. اینکه میخواهید چه مسیری را پیش بروید و چه هدفی از این آموزش دارید. برای اینکه به درک بهتری برسید، توصیه میکنیم هم دورههای طراحی دیجیتال را ببینید و هم آموزش طراحی با مداد . در سایت دو دوره رایگان از هر دو مورد قرار دارد که هنرجو میتواند با مشاهده هردوی آنها به یک درک درست از مسیر خود برسد. باتوجه به رایگان بودن دورهها، شما فقط با هزینه کردن زمانتان میتوانید بهترین انتخاب را بکنید.
شاخههای تخصصی آموزش طراحی با مداد:
طراحی با مداد شاخههای متعددی دارد که در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
طراحی خطی: طرحی که فقط با خطوط اجرا میشود و نیازی به حضور نور و سایه ندارد.
طراحی نور و سایه: سایهروشنها مهارت هنرمند را در طراحی احجام به نمایش میگذارند و یکی از شاخههای تخصصی طراحی با مداد است.
طراحی رئالیسم: واقعگرایی به معنای طراحی و نقاشی اشیا و موجودات به همان شکل و شیوهای که هستند، است. زشت و زیبا.
طراحی سورئالیسم: طراحی ماورای واقعیت و آنچه که ممکن است وجود خارجی نداشته باشد، سورئالیسم است.
طراحی رمانتیسم: طراحی خیال و رویا، آروزها، برجسته کردن خویشتن انسانی، سرزمینهای ناشناخته و… طراحی رمانتیسم است.
ابزارهای مورد نیاز برای شروع طراحی
حالا در این بخش از مقاله درمورد ابزارهایی که برای آموزش طراحی، چه به شکل سنتی و چه به شکل دیجیتال نیاز دارید میپردازیم:
ابزارهای مورد نیاز برای طراحی سنتی
مدادHB متوسط نرم
پاککن خمیری
پاککن صمغی
تخته شاسی
بوم
نوار چسب یک اینچی
تراش
کاغذ مناسب
رنگ
مدادرنگی
قلممو
جوهر
دفتر طراحی
کاتر
کاغذ سمباده
گرافیت
محوکن
ابزارهای طراحی دیجیتال
مانیتور طراحی یا قلم نوری
لپ تاپ و رایانه
حوزههای دیگری که میتوانید بعد از خبره شدن در طراحی با مداد به آنها ورود کنید به شرح زیر هستند:
نقاشی روی پارچه
نقاشی روی شیشه یا ویترای
طراحی چهره
نقاشی روی سنگ
نقاشی روی چوب
نقاشی روی چرم
نقاشی روی سفال
و…
میتوانید با ورود به هرکدام از این حوزهها کسبوکار خود را راه بندازید و از فروش محصولاتتان به درآمد برسید.