مصاحبه کارشناس فرهنگی نمایندگی فرهنگی ج.ا.ایران در آلبانی با روزنامه استاندارد
پس از برگزاری موفقیت آمیز سمینار منطقه ای مولانا در بالکان توسط نمایندگی فرهنگی ج.ا.ایران در آلبانی که با عنوان بنیاد فرهنگی سعدی شیرازی در این کشور فعالیت می نماید در ۱۷ دسامبر ۲۰۰۷ ( ۲۶ آذرماه سالجاری ) و بازتاب وسیع آن در رسانه های آلبانی بطوریکه بیش از چندین شبکه تلویزیونی این کشور و بیش از ۳۰ سایت خبری آلبانیایی زبان اخبار آن را پوشش دادند هنوز با گذشت چندین هفته از پایان این سمینار همچنان شاهد بازتاب رسانه ای آن خصوصا در مطبوعات آلبانی هستیم .
در همین راستا روزنامه ” استاندارد” در شماره دوشنبه ۱۴ ژانویه ۲۰۰۸ ( ۲۴ دیماه سالجاری) در یک صفحه کامل و تیتر برجسته ” نخبگان آلبانی از فرهنگ ایرانی تاثیر پذیرفته اند ” مصاحبه ای را با آقای شهروز فلاحت پیشه کارشناس فرهنگی نمایندگی فرهنگی کشورمان در آلبانی به چاپ رساند.
ارتباط مولانا با آلبانی و فرهنگ آلبانی ، اهداف سمینار منطقه ای مولانا در بالکان و بازتاب آن ، گنجینه ادبیات و فرهنگ ایرانی که توسط نمایندگی فرهنگی ج.ا.ایران در آلبانی گسترش یافته ، نحوه ارتباط و تعامل دو فرهنگ شرق و غرب و نیز نقش نمایندگی فرهنگی ج.ا.ایران در در شناساندن بیشتر فرهنگ و جامعه آلبانی به داخل مرزهای ایران از پرسش های خبرنگار از آقای فلاحت پیشه در این مصاحبه بودند.
در آغاز آقای فلاحت پیشه یادآورگردید رفتار یونسکو یعنی نامگزاری سالی که در آن بودیم بنام مولانا شاعر و عارف بزرگ ایرانی ، امری خالی از اندیشه و تدبر نبوده و این سازمان فرهنگی بین المللی در گام نخست هدفش متوجه ساختن جهانیان به بزرگداشت و پاسداشت ارزشها و آموزه هایی از شاعر و عارفی بزرگ بوده که راهگشا و نیاز دنیای امروز برای بهبود سطح زندگی انسان ، تعالی و ارتقا آن می باشد. بعبارت دیگر اهمیتی که یونسکو برای مولانا قائل گردید نشانی از آن بوده و هست که مولانا صاحب آموزه هایی است که قابل عرضه و مورد استفاده برای همه جهانیان وهمه فرهنگها می تواند باشد از جمله برای آلبانی. وی همچنین در ادامه به تاثیرپذیری برجستگان فرهنگی و ملی جامعه آلبانی همچون “نعیم فراشری” شاعر مسلمان و فارسی گوی آلبانی از اشعار مولانا اشاره نمود . اشعار او با تاثیر و الگو گیری از آثار مولانا امروز نیز در صفحات درسی مدارس آلبانی جای دارند.
آقای فلاحت پیشه با بیان آنکه متاسفانه از یکسوی حوادث جهان در سالهای اخیر میان ملتها فاصله و شکاف ایجاد نموده و از سوی دیگر استفاده ناصحیح و ابزاری از قدرت توسط قدرتمندان جهان به تولرانس و تعامل فرهنگی مناسبی که پیش از این در میان بسیاری از ملتها وجود داشت ضربه زده و باعث تنش میان فرهنگهای مختلف و ایجاد نگاه بدبینانه آنها نسبت به یکدیگر شده ، از بنیاد فرهنگی سعدی شیرازی و نمایندگی فرهنگی کشورمان در آلبانی بعنوان نماینده ای از فرهنگ ایرانی در این نقطه از جهان یاد کرد که با برپایی سمینار منطقه ای مولانا در بالکان در سال بین المللی مولانا درصدد بوده این نکته را یادآوری نماید که امروز سرمایه های فرهنگی نظیر مولانا که خارج از مرزهای فرهنگی و جغرافیایی جهان قرار دارند ، پتانسیل عظیمی را برای ترمیم این شکاف فرهنگی و بازگشت به آن عشق و دوستی میان ابناء بشر که مولانا همواره از آن یاد کرده فراهم نموده اند.
آقای فلاحت پیشه در خصوص گنجینه ادبی فرهنگ و تمدن ایرانی که نمایندگی فرهنگی کشورمان در آلبانی برای آلبانیایی زبانان فراهم ساخته و آن را در این منطقه معرفی و گسترانده افزود دیپلماسی عمومی بنیاد فرهنگی سعدی شیرازی طی سالهای حضور خود در آلبانی تقویت روابط دوستانه و فرهنگی میان دو کشور و ارائه شناختی واقع بینانه و صحیح از کلیت جامعه و فرهنگ ایرانی برای دولت و ملت آلبانی بوده است.
وی در ادامه افزود دنیای امروز بیش از هر زمان دیگری به ایجاد و گسترش ارتباط فرهنگی میان شرق و غرب نیاز دارد. اینگونه ارتباطات موجب افزایش شناخت طرفین از یکدیگر و درک بیشتر و رفع مقدار زیادی از سوء تفاهمات می شود. در رهگذر همین روابط فرهنگی است که دو طرف از نقاط اشتراک و افتراق ارزشهای فرهنگی یکدیگر بیشتر آگاه می شوند و می آموزند که چگونه به ارزشهای یکدیگر احترام بگذارند به نحوی که از این رهگذر ایده گفتگو قوت گرفته و این زبان نرم مانع ایجاد برخورد سخت تمدن ها شود.
در خاتمه آقای فلاحت پیشه با بیان این نکته که دولت آلبانی تاکنون در جمهوری اسلامی ایران فاقد سفارتخانه و نیز نهاد فرهنگی می باشد به نقش دوسویه عملکرد فرهنگی نمایندگی فرهنگی کشورمان در آلبانی اشاره داشت و عملکرد بخش فرهنگی ایران در آلبانی را نه تنها موجب شناساندن فرهنگ و تمدن ایرانی در داخل آلبانی و کشورهای آلبانیایی زبان منطقه دانست بلکه در خصوص کشور آلبانی این عملکرد به واسطه انعکاس گسترده خود در داخل رسانه های ایران ، موجبات فراوانی در یادآوری نام آلبانی در ضمن این اخبار و توجه افکار عمومی داخل ایران به این سرزمین را باعث گردیده است.
|
۱۳۸۶/۱۰/۲۶